fbpx

In deze blog vertel ik je alles wat je zou moeten weten over triggerpoints en buikpijn.

(Plus een gratis tip om iets aan je buikpijn te doen)

Wil je meteen weten hoe een triggerpoint voor buikpijn zorgt? Sla dan het eerstvolgende stuk over en lees verder vanaf ‘Hoe kan een triggerpoint voor buikpijn zorgen?’

Je hebt vast wel eens van triggerpoints gehoord. Een ander woord is ook wel spierknoop. Het zijn kleine verkrampingen in spieren en kunnen voor allerlei pijnklachten in het lichaam zorgen.

Wat is een triggerpoint nu precies?

Een triggerpoint is een lokale verkramping van spiercellen in een spier. Deze verkramping ontstaat door een gebrek aan zuurstof in de spier. Hoe dit zuurstofgebrek ontstaat kun je verderop lezen. Wanneer je triggerpoints onder een microscoop bekijkt zie je een groepje cellen die meer zijn samengetrokken dan de cellen die eromheen liggen. 

Normaal is het zo dat spiercellen samentrekken en weer ontspannen. Dit mechanisme zorgt ervoor dat een spier samentrekt en jij kunt bewegen. Bij een triggerpoint blijft een groepje cellen dus aangespannen en ontspant niet meer uit zichzelf.

Wanneer er een triggerpoint in een spier zit kan dit ervoor zorgen dat de hele spier verkrampt. Dit gevoel heb je vast wel eens gehad. Het voelt pijnlijk en soms branderig. Je hebt het gevoel wanneer je beweegt dat er een soort kramp inschiet. Naast dit verkrampte gevoel in een spier kan er ook nog iets anders aan de hand zijn. Een triggerpoint geeft namelijk heel vaak uitstralende pijn. Je voelt dan de pijn niet op de plek van het triggerpoint, maar op een andere plaats in het lichaam. Dit kan soms wel een meter verderop zijn.

Samengevat de twee belangrijkste kenmerken van een triggerpoint zijn:

  • een triggerpoint zorgt voor pijn of stijfheid in een spier. 
  • de pijn straalt uit(volgens een vast patroon) naar een andere plek in het lichaam.

Hoe krijg je triggerpoints?

Er is niet één oorzaak aan te wijzen waardoor triggerpoints ontstaan. Er zijn altijd meerdere factoren waar je rekening mee moet houden. Deze factoren beïnvloeden elkaar vaak ook nog eens. 

Een voorbeeld hoe een triggerpoint ontstaat:

Als gevolg van stress op je werk zit je al tijden niet lekker in je vel. Je voelt je boos, verdrietig, onzeker etc. Dit heeft een direct gevolg voor jouw houding. Zie je voor je hoe je staat? (vast niet met je borst vooruit). Meestal zorgt dit voor een voorovergebogen en in elkaar gedoken houding.

Deze langdurige voorovergebogen houding zorgt ervoor dat je spieren in het buikgebied in elkaar “duwt”. Door deze houding is het in dit gebied moeilijker voor zuurstof om spieren te bereiken. Bloedvaten worden namelijk ook nauwer door deze houding. Het gevolg hiervan kan zijn dat er één of meerdere triggerpoints ontstaan.

Hoe kan een triggerpoint voor buikpijn zorgen?

Zoals ik hierboven al beschreef stralen triggerpoints bijna altijd uit naar een ander gebied in het lichaam. Zo werkt dit ook bij spieren in het gebied van de buik. Dus wanneer er een triggerpoint in een spier van de buik of de heup zit, dan kan dit uitstralende pijn geven in het buikgebied. En let op! Deze pijn kan daadwerkelijk zo voelen dat jij denkt dat van je darmen of je maag komt.

In 80% van de gevallen is een grote spier van de heup(Musculus Iliopsoas) verantwoordelijk voor pijn in de buik. Deze spier zorgt ervoor dat je je bovenbeen kunt optillen. En is enorm belangrijk bij lopen en staan. Het is ook de spier die als eerste in de “verdrukking” komt wanneer jij in elkaar krimpt of een langdurige voorovergebogen houding aan hebt genomen. 

Deze spier is ook verbonden aan het diafragma. Dit is de belangrijkste ademhalingsspier. Wanneer deze bovenbeen heffer verkrampt heeft dat indirect ook invloed op het diafragma en dus op je ademhaling. Je kunt hierdoor minder goed uitademen, waardoor je niet optimaal koolstofdioxide uit je longen kunt kwijtraken. Dit kan er op zijn beurt voor zorgen dat je klachten ontwikkelt zoals sufheid, hoofdpijn en/of energie problemen.

Het triggerpoint in deze spier kan ook op een andere manier ontstaan. Dan werkt het mechanisme precies omgekeerd ten opzichte van wat ik hierboven beschreef. Door langdurige stress ontstaat vaak een versneld adem patroon. Hierdoor verkrampt het diafragma, omdat het harder moet werken, met het gevolg dat indirect er ook spanning op de M. Iliopsoas ontstaat. 

Hoe weet je nou of je klachten door een triggerpoint komen?

Wil je het zeker weten? Dan is mijn advies maak een afspraak met mij 😉

Maar er zijn ook een paar eenvoudige vragen die je kunt beantwoorden zodat je vrij zeker kunt zeggen dat een triggerpoint voor je buikpijn zorgt. 

✅ Checklist 

  • Worden de klachten minder wanneer je warmte op de pijn legt?
  • Worden de klachten juist erger bij stress of heftige emoties?
  • Duren de klacht langer dan 3 maanden en is de klacht ook wel eens weg?
  • Veranderd de pijnplek ook al is het maar zeer minimaal?
  • Veranderen jouw klachten door afleiding of door andere gewoontes?

Beantwoord jij alle vijf vragen met JA dan is de oorzaak voor je klachten niet iets structureels. Het is zeer waarschijnlijk een triggerpoint die de klachten veroorzaakt.

Hoe kom je van zo’n triggerpoint in de buik af? Dit is de belangrijkste vraag die nog beantwoord moet worden natuurlijk.

Een triggerpoint zelf behandelen kan zeker, maar is in het gebied van de buik best wel een uitdaging. Dit komt omdat de spieren, waar het triggerpoint in zit, relatief diep liggen. En je er dus gewoon niet makkelijk bij kunt, zoals dit bijvoorbeeld bij de nek wel het geval is.

Mijn beste advies: ‘Ga aan de slag met je emoties

Huh emoties…??? Waarom is dat zo belangrijk?

Emoties die je niet uit, die zijn daarna niet weg. Het lichaam slaat alles op namelijk. Het onderdrukken van deze emoties doet het lichaam door een afleiding strategie toe te passen. Het autonome zenuwstelsel creëert lokaal in een spier een zuurstoftekort door de bloedvaten daar te vernauwen. Het gevolg (je raad het al) er ontstaan één of meerdere triggerpoints. De pijn die ontstaat is de afleiding van het brein om jouw emoties onder de oppervlakte te houden.

Niet geuite emoties staan voor mij op nummer 1 als oorzaak voor triggerpoints in spieren.

Dus ga met je emoties aan de slag! En dan niet met emoties zoals blijheid, gelukkig zijn….Maar met de emoties die je liever niet wilt voelen. Zoals boosheid, verdriet, machteloosheid of woede.

Schrijf ze op, spreek ze uit of lees ze voor.

Door hiermee aan de slag te gaan. Verdwijnt de afleidingsstrategie die het lichaam heeft bedacht. En verdwijnt de pijn dus ook. Meer informatie hierover kun je ook vinden in een eerdere blog, die ik schreef, over het Mind Body Syndroom.

Wanneer je de tekst gelezen hebt snap je wat triggerpoints zijn en hoe het kan dat ze voor buikpijn klachten zorgen.

Wil je er nu nog meer over weten volg dan mijn Instagram account. Regelmatig post ik hier informatie over alles wat met buikpijn te maken heeft.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *