fbpx

De behandeling van het Mind Body Syndroom lost 95% van alle chronische pijn op. Waarom ken jij het nog niet?

Het Mind Body syndroom is een onschuldige aandoening waarbij er een lichamelijke reactie ontstaat, bijvoorbeeld pijn, op alledaagse emoties. 

De ontdekker van het Mind-Body syndroom is de amerikaanse revalidatiearts Dr. Sarno. Hij behandelde mensen met chronische pijn in zijn praktijk en wist 95% van zijn patiënten pijnvrij de deur uit te krijgen.

Voordat ik je uitleg hoe hij dit deed is het goed te weten wat het Mind Body syndroom precies is.

Het lichaam wil negatieve emoties kost wat kost verborgen houden

Dr. Sarno ontdekte bij zijn patiënten, dat de oorzaak van hun chronische pijn lag aan onderdrukte negatieve emoties in het onbewuste deel van het brein. En dat het doel van de pijn een afleidingsstrategie is om deze negatieve emoties goed verborgen te houden in het onbewuste brein. Want deze emoties voelen of ze uiten zou veel erger zijn dan de pijn voelen.

Voor het bewuste deel van je brein is het veel logischer om negatieve emotie gewoon te voelen, maar je onbewuste brein werkt compleet anders. 

Wat goed is om te weten is dat je boosheid en woede ook bewust kunt voelen, maar het gaat hier om de onderdrukte emoties. De emoties die niet gevoeld mogen worden of geuit worden.

Voorbeelden hoe het Mind Body Syndroom ontstaat

Iets wat bijvoorbeeld een negatieve emotie kan veroorzaken in het onbewuste brein is wanneer je tegen je zin in een activiteit doet omdat je partner dit zo graag wil. Of wanneer je de hele vakantie voor iedereen gezorgd hebt en daar helemaal geen waardering voor hebt gekregen van je geliefden.

Dr. Sarno beschreef bij bijna al zijn patiënten de volgende symptomen:

  • negatieve emoties die zijn ontstaan in de kindertijd en opgeslagen zijn in het onbewuste brein zijn verantwoordelijke voor psychologische en lichamelijke klachten tijdens het hele leven
  • het gaat om sterke emoties zoals, schaamte, woede, haat en/of verdriet, die onderdrukt worden in het onbewuste brein
  • onderdrukte emoties zijn continu bezig om in het bewuste deel van het brein te komen, zodat ze gevoeld kunnen worden
  • het doel van de pijn is voorkomen dat onderdrukte gevoelens bewust worden, de aandacht wordt afgeleid van de emoties door iets lichamelijks te voelen.

Samengevat: het Mind-Body syndroom is een afleidingsstrategie van je brein!

De behandeling van Dr. Sarno was super eenvoudig. Hij informeerde zijn patiënten over het Mind Body syndroom en vertelde ze dat ze eigenlijk niets fysieks mankeren, maar dat het gaat om een onschuldige lichamelijke reactie op emoties.

Voor heel veel patiënten was dit inzicht al voldoende om het grootste deel van hun pijn kwijt te raken. Voor hardnekkige pijn gebruikte Dr. Sarno Mind-Body coaching technieken om de onderdrukte negatieve emoties uit het onbewuste brein in het bewuste brein te krijgen. Als de negatieve emoties hier eenmaal zitten en gevoeld worden, dan is het voor het onbewuste brein ook niet meer nodig om een afleidingsstrategie te bedenken.

Als dit nou zo goed werkt dan zou dit toch bij iedereen bekend zijn zou je zeggen. Was het maar waar!

Waarom ken jij het Mind Body Syndroom niet?

De ontdekking van het Mind Body syndroom deed Dr. Sarno al in 1982, maar zoals het zo vaak gaat met ontdekkingen is er in het begin vaak heel veel weerstand. Deze weerstand kwam in eerste instantie van specialisten op het gebied van chronische pijn. 

Ook zij zagen de geweldige resultaten die Dr. Sarno boekte met zijn patiënten. Ze wilden niet geloven dat het zo simpel werkte. Wat ze dus feitelijk niet wilde toegeven was dat hun eigen methodes niet werkte.

Voor veel patiënten werkt het mijn inziens ook zo. Wellicht is het te confronterend om met negatieve emoties aan de slag te gaan. Dan is het makkelijker om te zeggen. Die methode is niets voor mij of het werkt niet voor mij.

De laatste 10-15 jaar komt er gelukkig steeds meer aandacht en wetenschappelijk bewijs dat het Mind Body syndroom een werkelijke aandoening is en dat de behandeling die erbij horen enorm succesvol zijn.

Ik hoop dat je nu begrijpt wat het Mind Body syndroom is en waarom je er waarschijnlijk nog niet van gehoord hebt.

Tot slot…

Wil je meer informatie over het Mind Body syndroom en het coachingsprogramma volg mij dan op Instagram: Buikpijn_Reset_Methode

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *